Saugella startpage hero

Vaginalni problemi tijekom trudnoće

Na svaku ženu trudnoća utječe drugačije. Hormonske i fizičke promjene mogu uzrokovati razne simptome. Saznajte više o mogućim problemima koji se mogu pojaviti tijekom trudnoće.

Trudnoća je razdoblje velikih promjena u tijelu. Prema tome, postoji i širok raspon simptoma i stanja koji se mogu pojaviti tijekom trudnoće ili kao rezultat trudnoće. Neki simptomi, kao što su jutarnja slabost, mučnina ili umor česti su i relativno bezopasni. Drugi, koji se često javljaju, uključujući bakterijske i gljivične infekcije , mogu imati ozbiljnije posljedice po zdravlje djeteta

Bakterijska vaginoza tijekom trudnoće

Bakterijska vaginoza je bakterijska infekcija vagine koja remeti ravnotežu vaginalnog ekosustava i uzrokuje iritaciju cijelog područja. Žene s bakterijskom vaginozom mogu stvarati i gust iscjedak ribljeg mirisa. Tijekom trudnoće, prisutnost bakterijske vaginoze predstavlja komplikaciju i povezuje se s pobačajem, preranim porodom i infekcijom zdjelice.1 Ako ste trudni, prvi prioritet je naravno, vaše dijete, i morate zbog toga biti savjesni oko održavanja čistoće, izbjegavajući moguće izvore zaraze, kao što je dijeljenje ručnika s drugima. Ako sumnjate na bakterijsku infekciju, najbolje je što prije posjetiti liječnika koji će odrediti najbolji postupak s obzirom na vrstu infekcije i fazu vaše trudnoće.

Drugi oblici vaginalne nelagode tijekom trudnoće

Ljudsko tijelo je čudesno, a vagina je naročito sposobna održavati se čistom i izliječiti većinu problema u nekoliko dana. Međutim, tijekom trudnoće tijelo je pod većim stresom i prolazi kroz hormonske promjene koje mogu dovesti do veće vjerojatnosti vaginalnih problema, kao što su gljivične infekcije. Još jedan simptom koji neke žene doživljavaju je suhoća vagine u ranoj trudnoći.2 U cjelini, trebali biste konzultirati liječnika prije uzimanja lijekova ili drugih pripravaka. Liječnik će odrediti najbolje rješenje za vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta.

  1. http://www.webmd.com/baby/bacterial-vaginosis-during-pregnancy
  2. http://www.webmd.com/women/guide/vaginal-dryness-causes-moisturizing-treatments#1
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.