Saugella startpage hero

Mjesečnica i popratni problemi

Menstruacija je znak plodnosti, ali može biti nelagodna i bolna kod mnogih žena

Menstruacija ili mjesečnica opisuje razdoblje u mjesecu kad se krvni pokrov ženine maternice raskida i curi kroz vaginalni prolaz. Uloga krvi je oblaganje maternice kako bi se stvorio zaštitni sloj za moguće prihvaćanje oplođenog jajašca. Međutim, ukoliko se oplodnja ne dogodi ubrzo nakon ovulacije, i jajašce i krv izbacuju se i zamjenjuju novima u sljedećem ciklusu. Većina žena ima pravilan ciklus od oko 28 dana, ali različiti čimbenici mogu uzrokovati nepravilnosti u ciklusu. Žena također može doživjeti različite simptome prije i tijekom krvarenja. Simptomi koji se javljaju prije krvarenja često se nazivaju premenstrualni sindrom (ili PMS).

Simptomi mjesečnice – menstrualni grčevi

Bol je jedan od glavnih simptoma kojeg doživljavaju žene tijekom menstruacije. Grčeviti bol uzrokovan je blagim stezanjem maternice uslijed izbacivanja krvi.1 Neke žene dovoljno su sretne da izbjegnu menstrualne bolove, osim u rijetkim prilikama, dok druge imaju jake bolove svaki mjesec, do te mjere da moraju izostati s posla. Drugi simptomi, kao što su razdražljivost i promjene raspoloženja mogu biti uzrokovani promjenama razina hormona, a mnoge žene osjećaju se napuhnuto uoči mjesečnice.2 Žudnja za hranom – naročito čokoladom – još je jedan uobičajen faktor.

Menstrualni bolovi i njihovo ublažavanje

Simptomi PMS i menstrualni bolovi dosadni su i neugodni, ali dobra vijest je da su rijetko ozbiljni, a postoji mnoštvo pripravaka dostupnih za pomoć tijekom ovog nelagodnog razdoblja u mjesecu. Zdrav način života (prevencija) i redovito vježbanje pomoći će vašem tijelu da ostane u formi i bolje se bori s fizičkim stresom mjesečnice. Za jake bolove, liječenje toplinom može pomoći, kao i bezreceptni lijekovi protiv bolova, kao što je ibuprofen (npr. Brufen Effect granule). Ako su bolovi prejaki ili su simptomi prenaporni, posjetite ginekologa kako bi se isključile bolesti i kako biste dobili pravi savjet.

  1. http://www.webmd.com/women/guide/common-period-problems#1
  2. https://kidshealth.org/en/teens/menstrual-problems.html
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.