Saugella startpage hero

Što je menopauza i kako utječe na vas?

Menopauza je posljednja menstruacija u životu žene ali i uobičajni skupni izraz za fizičke promjene kroz koje prolazi žena na kraju reproduktivnog razdoblja. Početak menopauze različit je za svaku ženu, ali uobičajeno se javlja nakon 45. godine života

Menopauza je prirodni dio života svake žene i označava prijelaz iz plodnog razdoblja u fazu poznatu kao srednje godine. Iskustvo svake žene je drugačije i malo njih je sretno da ima gladak prijelaz s malo ili bez simptoma menopauze. Druge doživljavaju velike fizičke promjene, uključujući i neke neugodne popratne pojave zbog pada razine estrogena koji normalno prati menopauzu.

Rani znakovi menopauze

Rani simptomi menopauze mogu započeti i nekoliko godina prije početka same menopauze. To razdoblje zove se perimenopauza i karakterizirano je sniženim razinama hormona estrogena.1 Prvi očiti znaci menopauze mogu biti nepravilne ili izostale mjesečnice , kao i naleti vrućine. Nalet vrućine može se opisati kao nagli osjećaj vrućine u gornjem dijelu tijela, što može biti popraćeno crvenilom i znojenjem. Kako promjene napreduju, mogu se javiti i drugi simptomi, kao glavobolje, promjene raspoloženja, umor, nesanica, depresija i bolovi. Mnoge žene doživljavaju suhoću vagine zbog promijenjene opskrbe vaginalnog epitela i svrbež tijekom menopauze kao rezultat sniženih razina estrogena, što može biti neugodno.2

Nošenje sa simptomima menopauze

Neki simptomi menopauze su dobro poznati zbog svoje sličnosti simptomima PMS (premenstrualnog sindroma) kojeg neke žene doživljavaju svaki mjesec. Drugi simptomi su različiti i neočekivani. Naleti vrućine su naročito neugodni i iritirajući, a mogu dovesti do neugodnosti i prekinutog sna. Suhoća vagine također je neugodan simptom menopauze. Ukoliko doživljavate neugodne simptome, nemojte misliti da se ništa ne može učiniti da ih se ublaži jer, iako su simptomi menopauze prirodni i uobičajeni, moguće ih je ublažitii hormonskom nadomjesnom terapijom (oralna formulacija i/ili u obliku kreme).

  1. http://www.webmd.com/menopause/guide/menopause-basics#
  2. http://www.nhs.uk/Conditions/Menopause/Pages/Symptoms.aspx
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.