Saugella startpage hero

Laktacija i dojenje vašeg djeteta

Laktacija je normalna faza nakon trudnoće i poroda, ali iako se javlja prirodno, zasigurno nije najjednostavnije razdoblje u životu žene. Pročitajte više o laktaciji, dojenju i srodnim temama.

Laktacija je stvaranje mlijeka u tkivu dojke koje se javlja nakon trudnoće u svih sisavaca.Mlijeko je namijenjeno prehrani djeteta ili djece nakon trudnoće i predstavlja idealan izvor uravnoteženog unosa hranjivih tvari koje omogućuju rast djeteta. Majčino mlijeko također sadrži protutijela koja pomažu djetetu u borbi s infekcijama a i lakše je probavljivo od mlijeka u formuli. Kao rezultat toga, liječnici i ginekolozi pretežno preporučuju dojenje kao najbolji način prehrane djeteta.1 Međutim, određena zdravstvena stanja mogu otežati odluku žene o dojenju.

Uobičajeni problemi u žena koje doje

Mnoge žene imaju bolne bradavice kao rezultat laktacije i dojenja. Normalno je doživjeti neki stupanj bolnosti u prvih nekoliko tjedana, budući da se bradavica prilagođava procesu laktacije i hranjenja, ali bol i iritacija mogu biti problematični na početku, a dojenje se ne može zaustaviti osim ako se odlučite u potpunosti prebaciti na formulu. Vaše bradavice mogu postati suhe i ispucale zbog dojenja, što ih čini osjetljivijima na infekciju (mastitis). Mliječni kanalići u dojkama također se ponekad mogu zatvoriti, što dovodi do bolnih kvrga u dojkama.1 Tijekom prvog razdbolja laktacije imat ćete pad razine estrogena (u poslijeporođajnom razdoblju), a može se pojaviti i suhoća vagine  kao rezultat promjene razine hormona.

Snalaženje kod dojenja

Mnogi problemi povezani s dojenjem (kao što su bolne bradavice) nestat će sami od sebe kako se dijete i majka prilagođavaju na proces dojenja. Mazanje bradavica lanolinom nakon svakog dojenja može pomoći u izbjegavanju suhoće i pucanja, ali budite sigurno da ste ih lagano isprali prije sljedećeg dojenja. Ako imate bolne dojke zbog zatvorenog kanalića, to se može ublažiti toplim oblozima i blagom masažom. Infekcije dojki mogu trebati liječenje kurom antibiotika, ali to obično ne utječe na proces dojenja. Za suhoću vagine, koristite blaga sredstva za intimno pranje obogaćena prirodnim hidratizirajućim tvarima.

  1. http://www.webmd.com/parenting/baby/nursing-basics#1
  2. https://medlineplus.gov/breastfeeding.html
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.