Saugella startpage hero

Faze u životu žene

Za razliku od muškaraca, čija tijela se uglavnom ne mijenjaju nakon puberteta, tijelo žene prolazi kroz određene faze na temelju reproduktivnog razdoblja života. Iako je svaka žena drugačija, neke pojave mogu se općenito očekivati u svakoj fazi.

Svatko prolazi kroz neke promjene tijekom puberteta, kada se tijelo djeteta mijenja kako bi postalo odraslo, a što za ženu označava početak plodnog razdoblja.1

Plodne godine

Nakon puberteta, plodna dob žene karakterizirana je mjesečnim ciklusom, koji obično traje 28 dana i obuhvaća ovulaciju, plodnost i potom 3-7 dnevno razdoblje krvarenja. Spolni odnos tijekom plodnog razdoblja života žene može teoretski rezultirati trudnoćom i rađanjem; stoga mnoge žene koriste neki oblik kontrole rađanja tijekom većeg dijela plodnih godina kako bi izbjegle neželjenu trudnoću

Menopauza i nakon nje

Na kraju razdoblja pogodnog za rađanje djece, tijelo žene proći će kroz daljnje promjene poznate kao menopauza.2 Za menopauzu je karakterističan kraj mjesečnih krvarenja, zajedno s drugim privremenim simptomima kao što su naleti vrućine, noćno znojenje, suhoća vagine i moguće promjene raspoloženja. Smatra se da je žena ušla u menopauzu po izostanku mjesečnice bar godinu dana. Kontrola rađanja nakon menopauze više nije potrebna, a mnoge žene također doživljavaju i smanjen spolni nagon kao rezultat promijenjenih razina hormona.

  1. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/basics/womens-life-stages/hlv-20049411
  2. https://harbinclinic.com/female-life-stages-0
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.