Saugella startpage hero

Vaginalno podmazivanje – prirodno čudo

Vagina je organ s mnogim svojstvima i mehanizmima dizajniranim kako bi olakšali prokreativne događaje kao što su spolni odnos i rađanje djeteta. Pročitajte i otkrijte više o prirodnom podmazivanju kod žena i njegovoj ulozi u zdravoj vagini.

Vaginalno podmazivanje je bistra tekućina uvijek prisutna u vagini u malim količinama. Njezina je funkcija vlaženje stijenki vagine kako bi ostale zadebljane i elastične, što im omogućuje da se rastegnu i dozvole spolni odnos ili prolaz djeteta tijekom poroda. Vlaženje je samo po sebi važan čimbenik u olakšavanju spolnog odnosa, dok je značajan porast količine tekućine za podmazivanje jedan od čimbenika ženskog uzbuđivanja. To vaginu čini više skliskom, štiteći vaginalne stijenke od trenja i nadraživanja. Prirodno žensko podmazivanje ima slab neutralan miris, koji može postati intenzivniji tijekom stanja uzbuđenosti. Kao i gotovo sve u vezi s ljudskim tijelom, svaka žena je drugačija i doživjet će različite “normalne” količine podmazivanja.1 Tijekom fertilne dobi količina podmazivanja se povećava, a smanjuje se tijekom menopauze.

Problem preslabog vaginalnog podmazivanja

Iako vagina ima svoj vlastiti mehanizam podmazivanja, u životu svake žene postoje razdoblja tijekom kojih ona može iskusiti problem s premalo tekućine za podmazivanje. Takva suhoća vagine može se dogoditi kao rezultat iritacije ili nakon pada estrogena što često slijedi nakon početka menopauze.2 Suhoća vagine može biti neugodna i uzrokovati probleme, naročito spolno aktivnim ženama. Na sreću, ovlaživači vagine i umjetno podmazivanje lako su dostupni za rješavanje tih problema. Dugotrajna pomoć u obliku hormonske nadomjesne terapije također može biti rješenje. Savjetujte se s liječnikom o najboljem liječenju za vas.

Podmazivanje i svakodnevni život

Prirodno žensko podmazivanje je fiziološko, a njegova odsutnost može uzrokovati različite probleme. S druge strane, neke žene stvaraju prekomjerne količine vaginalnog podmazivanja, iako je normalno doživjeti varirajuće količine vaginalne tekućine i iscjedak tijekom mjesečnog ciklusa. Velike količine prirodnog podmazivanja mogu dovesti do potrebe za stalnom zaštitom (higijenski dnevni ulošci). Iako neugodno, ovo stanje je potpuno zdravo i nije razlog za brigu. Razmotrite posjet liječniku ukoliko tekućina ili iscjedak promijene boju, gustoću ili dobiju jak miris (riblji miris). Svakako su visoke razine podmazivanja poželjnije od nelagode i iritacije uslijed vaginalne suhoće.

  1. http://www.netdoctor.co.uk/ask-the-expert/sexual-health/a11286/embarrassed-about-excessive-vaginal-lubrication/
  2. http://www.webmd.com/women/guide/vaginal-dryness-causes-moisturizing-treatments#1
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.