Saugella startpage hero

Vaginalni miris – normalan ili ne?

Uobičajen je mit da vagine imaju jak miris. U stvarnosti, normalno je da vagina ima blag, neutralan miris, ali nije ni jak ni neugodan. Prisutnost jakog mirisa može biti znak infekcije ili drugog problema koji je zahvatio područje.

Normalna, zdrava vagina je izuzetno dobro balansiran ekosustav s učinkovitim mehanizmom samoobrane. Za razliku od drugih dijelova tijela gdje je zbog izostanka uobičajenog “ispiranja” moguća prisutnost tegoba, kod vagine je rijetko potrebna posebna pažnja a tegobe se javljaju samo povremeno. Kao i koža i usta, prirodno podmazivanje i vlaženje vagine daju joj blagi miris, koji je, kao i mirisi sline i svježeg znoja, karakterističan i nije razlog za uznemiravanje. Ženski miris može se lagano promijeniti ili postati intenzivniji tijekom spolne uzbuđenosti i tijekom mjesečnice, ali i to je normalno. Imajući to na umu, žene povremeno mogu doživjeti jači miris (često opisivan kao “riblji” miris) iz vagine, što je obično popraćeno i drugim simptomima kao što su osjećaj peckanja ili svrbeža ili gust iscjedak . To je možda znak infekcije (bolesti) ili drugog problema i dobar je razlog posjete liječniku kako bi se otkrilo što nije u redu.1 Ženski miris ili urin ribljeg mirisa česti su znakovi spolno prenosivih bolesti pa, ako ste spolno aktivni, bilo bi se dobro testirati.

Rješavanje vaginalnog mirisa

Normalan vaginalni miris nije razlog za brigu i može se mirno ignorirati u svakodnevnom životu. Svaka žena je drugačija i ima drugačiji miris, kao i drugačije količine vaginalne tekućine i iscjetka. Ukoliko se brinete zbog vaginalnog mirisa, najbolje je prvo provjeriti imate li neku vrstu infekcije, a nakon otklanjanja takve mogućnosti, pokušajte to prihvatiti kao znak ženskog zdravlja. Ukoliko je vaginalni miris znak nečeg ozbiljnijeg, liječnik će uzeti uzorak vaginalnog sekreta kako bi prepoznao problem s ciljem propisivanja odgovarajuće terapije.

Dobra higijena za sprečavanje mirisa

Dobra intimna higijena pravi je način da osigurate odsutnost neobičnih ili jakih mirisa. Možete prati vaginu običnom vodom i, jednom dnevno, sredstvom za intimno pranje koje je posebno namijenjeno ženskoj njezi. Izbjegavajte korištenje jako namirisanih proizvoda, budući da to može dovesti do iritacije i pogoršati problem. Jednostavna mjera dobre higijene je redovito mijenjanje donjeg rublja i biranje prirodnih materijala kao što su pamuk i svila, prije nego sintetika. Prirodni materijali omogućuju prozračivanje i sprječavaju zadržavanje znoja ili vlage koji pospješuju rast bakterija ili gljivica.2

  1. http://www.healthline.com/health/womens-health/how-to-get-rid-of-vaginal-odor#overview1
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.