Saugella startpage hero

Kada vaginalni iscjedak postaje problem

Vaginalni iscjedak normalan je dio vaginalnog mehanizma za samo-čišćenje i obično nije razlog za brigu. Većina žena iskusit će variranje vaginalnog iscjetka, koje slijedi pravilan mjesečni ciklus. Pročitajte više i saznajte o ulogama vaginalnog iscjetka, i kada pojačani ili obojeni iscjedak može biti znak infekcije.

Daleko od toga da bi bio znak za brigu, razumne količine vaginalnog iscjetka savršeno su normalne i ispunjavaju važnu ulogu u prenošenju mrtvih stanica i bakterija izvan grlića i vagine. To pomaže u održavanju vagine čistom i bez infekcije.1 Većina žena doživljava bistar ili mliječno-bijeli iscjedak, ali i smećkasti iscjedak je normalan u danima koji prethode mjesečnici. Kao i sama vagina, iscjedak ima blagi miris. Međutim, ako se miris, količina ili gustoća iscjetka značajno promijene, to može biti razlog za zabrinutost. Isto tako i ako je neobičan iscjedak popraćen drugim simptomima, kao što su svrbež, peckanje ili osjetljivost.2

Uzroci neobičnog iscjetka

Gust, mliječan, bjelkasto/žućkasti iscjedak ili iscjedak jakog mirisa može upućivati na problem u vagini. Problem je ponekad jednostavan, kao što je nadraženost zbog korištenja namirisanih proizvoda u vaginalnom području, ili može biti ozbiljniji znak spolno prenosive bolesti.3 Kada razgovarate s liječnikom, upitat će vas o simptomima a može se uzeti i uzorak iscjetka kako bi provjerio uzrok. Odgovarajuće liječenje razlikovat će se ovisno o vrsti infekcije, a korištenje krivog liječenja može imati suprotan učinak, na primjer, upotreba antibiotika može povećati rizik ili pogoršati postojeću gljivičnu infekciju, tako da je važno biti siguran u uzrok prije početka liječenja.

Održavanje zdrave vagine

U skladu s poslovicom “bolje spriječiti nego liječiti”, održavanje dobre intimne higijene najbolji je način za održavanje vaginalnog područja zdravim i bez infekcija. Dobra je praksa svakodnevno pranje intimnog područja, ali izbjegavajte jaka sredstva za pranje, kao što su antibakterijski sapuni ili pjenušave kupke. Možete koristiti proizvode za intimnu higijenu koji su posebno formulirani za žensku higijenu, jer će blago isprati i hraniti područje, bez uzrokovanja iritacije. Neka sredstva za intimno ispiranje namijenjena su specifičnim potrebama i obogaćeni prirodnim aktivnim sastojcima. Nosite pamučno ili svileno donje rublje kako biste omogućili disanje cijelog vaginalnog područja.

  1. http://www.webmd.com/women/guide/vaginal-discharge-whats-abnormal#1
  2. http://www.nhs.uk/Conditions/vaginal-discharge/Pages/Introduction.aspx
  3. https://medlineplus.gov/ency/article/003158.htm
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.