Saugella startpage hero

Svrbež vagine – mogući uzroci i liječenje

Svaka žena koja je iskusila nelagodu svrbeža vagine reći će vam da u najboljem slučaju ometa, a u najgorem praktički onemogućuje mirno sjedenje. Saznajte uzrok svrbeža, kako ga liječiti i kako ga spriječiti u budućnosti.

Blag do jak svrbež i iritacija oko vulve (otvor vagine i usne) mogu biti popraćeni oticanjem i iscjetkom (vaginalni iscjedak). Više je uzroka, koji uključuju bakterijske infekcije, gljivičnu infekciju ili spolno prenosive bolesti.1 Međutim, svrbež i bol vagine mogu biti uzrokovani i bezopasnijim uzrocima kao što su hormonalne promjene tijekom menopauze. Smanjene razine estrogena koje se tipično javljaju kao dio menopauze mogu dovesti do suhoće vagine i iritacije, što dovodi do svrbeža. Svrbež vulve može biti uzrokovana i kemijskim nadražujućim sredstvima (kao što su mirisni sapuni, toaletni papir ili tragovi deterdženta u donjem rublju), koja mogu djelovati kao alergena sredstva. Svrbež vulve također može biti uzrokovan ozbiljnijom bolesti po imenu vulvarna dermatoza (tj. Lichen sclerosus), koja se najčešće javlja u žena u menopauzi i djece. Standardna terapija vulvarne dermatoze uključuje topikalne kortikosteroide s lanolinskom kremom (po potrebi), kako bi se vratila normalna tekstura kože.

Ženski svrbež

Osjećaj svrbeža koji prati bolnu vaginu može biti dovoljno blag da ga primijetite samo kod pranja ili prilikom korištenja toaleta, ili dovoljno snažan da bude konstantna smetnja tijekom dana. Kako postoji niz ozbiljnijih stanja koja mogu biti odgovorna za pojavu svrbeža, uključujući spolno prenosive bolesti ili čak rak vulve, dobro je posjetiti liječnika ukoliko je svrbež jak i traje dulje od nekoliko dana. Liječnik će uzeti uzorak sekreta kako bi identificirao uzrok i dao vam pravu terapiju.2 Ukoliko je svrbež uzrokovan infekcijom, liječenje može uključivati kuru antibiotika ili antimikotika.

Kućno liječenje svrbeža vagine

Vi možete pomoći ozdravljenju pranjem genitalnog područja jednom dnevno korištenjem isključivo proizvoda koji su posebno formulirani za intimnu njegu žena. Nošenje čistog pamučnog donjeg rublja omogućuje disanje kože i sprječava razvoj bakterija i kandide.3 Izbjegavajte tijesnu odjeću, naročito sintetske tajice tijekom ovih tegoba, jer takva odjeća zadržava znoj i vlagu i time pogoršava problem. Ukoliko imate gljivičnu infekciju, u ljekarni možete nabaviti bezreceptnu kremu za ublažavanje tegoba. Kad je riječ o sprečavanju budućeg svrbeža, pratite opća higijenska pravila za održavanje čistoće područja, ali izbjegavajte mirisne sapune i druge slične proizvode kako biste spriječili iritaciju.

  1. http://www.healthline.com/symptom/vaginal-itching
  2. https://medlineplus.gov/ency/imagepages/17139.htm
  3. http://www.webmd.com/women/guide/vaginal-itching-burning-irritation#1
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.