Saugella startpage hero

Suhoća vagine – uzroci i liječenje

Sve žene su različite, pa tako i njihove vagine. Neke žene prirodno imaju više vaginalne tekućine, a druge manje, ali postoje faze u kojima suhoća može postati iritantna i nezdrava za vaginalni ekosustav.1

Sve zdrave žene imaju tanak sloj bistre tekućine koja prekriva stijenke vagine, čime ih vlaži, zadebljava i čini fleksibilnijima. Ponekad se količina te tekućine smanji, što može dovesti do sušenja vagine i iritacije. To također uzrokuje gubitak elastičnosti stijenke vagine.2 Ovo smanjenje vaginalne tekućine obično je rezultat pada razine estrogena, što se može desiti u sklopu hormonalnih promjena tijekom menopauze , nakon poroda (poslijeporođajno razdoblje), operacije ili liječenja karcinoma.3 Iritacija kao posljedica suhoće vagine može se dodatno pogoršati izlaganjem kemikalijama kao što su sapun, prašak za rublje ili čak kondomi. Simptomi vaginalne suhoće su obično dovoljno očiti da je stanje lako prepoznati, ali mogu također uključivati peckanje tijekom mokrenja, budući da može doći do upale uretre, ili pojave blagog vaginalnog iscjedka koji je gušći nego inače.

Učinci suhoće

Bez obzira na uzrok, suhoća vagine može biti ozbiljan problem za svaku ženu. Nelagodan je tijekom svakodnevnih aktivnosti, a posebno za spolno aktivne žene koje trebaju prirodno vlaženje vagine kako bi se izbjegao bol i nadraženost tijekom odnosa. Još jedan uobičajen simptom suhoće vagine je blago krvarenje nakon odnosa. U tom slučaju, krv dolazi iz nadražene i stanjene stijenke vagine, a ne iz maternice. Teškoće u postizanju orgazma i smanjena spolna želja su drugi simptomi koji, razumljivo, često prate ovo stanje. Suhoća vagine može otežati uporabu tampona tijekom mjesečnice i povećati osjetljivost na gljivične i bakterijske infekcije.

Suhoća vagine: liječenje i prevencija

Suhoća vagine može se kratkoročno liječiti korištenjem vaginalnog ovlaživača ili lubrikanta. Ovaj potonji koristan je za suzbijanje nepoželjnih učinaka suhoće tijekom odnosa.4 Ukoliko je suhoća uzrokovana promjenama u menopauzi, liječnik vam može propisati hormonsku nadomjesnu terapiju. Za suhoću vagine, to često uključuje topikalnu primjenu estrogena u obliku tableta, krema, uložaka ili vaginalnog prstena koji otpušta estrogen.

Kad je riječ o prevenciji, na nesreću, nijedna žena ne može izbjeći ulazak u menopauzu, budući da je to jedna od prirodnih faza u životu svake žene. Zdrav način života i uravnotežena prehrana mogu vam pomoći u izbjegavanju naglih hormonalnih promjena koje mogu izazvati probleme kao što je suhoća vagine. Također možete izbjeći iritaciju vagine izbjegavanjem mirisnih losiona, parfema i jakih sredstava za intimno pranje i korištenjem proizvoda koji su posebno namijenjeni intimnoj njezi žena.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1951571
  2. https://medlineplus.gov/ency/article/000892.htm
  3. http://www.webmd.com/women/guide/vaginal-dryness-causes-moisturizing-treatments#1
  4. http://www.nhs.uk/Conditions/dry-vagina/Pages/Introduction.aspx
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.