Saugella startpage hero

Što uzrokuje vaginalnu nelagodu – i što poduzeti u vezi s time

Vagina je područje koje zahtijeva pažnju, naročito tijekom mjesečnice. Sa svojim učinkovitim mehanizmima samočišćenja, vagina uglavnom samu sebe održava. Ipak, gotovo svaka žena iskusit će periode nelagode iz jednog ili drugog razloga. Pročitajte više i saznajte kako održavati vaginu zdravom i kad treba potražiti liječničku pomoć.

Većina žena će tijekom života iskusiti nelagodu vaginalnalnog područja iz jednog ili drugog razloga, uzrokovanu infekcijom ili promjenama u trudnoći ili menopauzi. Simptomi nelagode mogu biti suhoća vagine, svrbež vagine, nenormalan vaginalni iscjedak ili jak vaginalni miris. Uzroci mogu biti raznoliki, i dok će se neki simptomi sami povući, neki mogu zahtijevati medicinsko liječenje antibioticima ili antimikoticima kako bi se suzbila infekcija. Spolno prenosive infekcije kao što su klamidija ili trihomonijaza čest su uzrok svrbeža, peckanja i gustog iscjetka pojačanog mirisa, tako da ako sumnjate na infekciju, važno je savjetovati se s liječnikom radi pravilnog liječenja.1,2

Suočavanje s nelagodom vulvo-vaginalnog područja

Vaše vaginalno zdravlje važno je da bi se općenito dobro osjećali, a nelagoda uzrokovana infekcijom ili iritacijom vulvalnog područja može imati velik utjecaj na vaš život. Možda ćete biti zabrinuti zbog problema, kao i zbog nelagodnih simptoma samih po sebi. Jedna mogućnost je posjetiti ljekarnu, a vaš ljekarnik vam može pomoći u odluci je li posjet liječniku neophodan. Postoje brojna sredstva za ublažavanje iritacije i drugih vaginalnih simptoma dostupnih u ljekarni bez recepta.

Najbolji koraci prema zdravlju vagine

Održavajte čistoću dnevnim pranjem stidnice, ali izbjegavajte korištenje običnih sapuna ili mirisnih proizvoda. Kao najbolji izbor, dostupna su specijalna sredstva za intimno ispiranje, formulirana da rade u skladu sa ženskim intimnim područjem. Birajte svileno ili pamučno donje rublje, a ne sintetske varijante, i izbjegavajte svakodnevno nošenje tajica ili uske odjeće. Trebali biste redovito mijenjati higijenske uloške i tampone tijekom mjesečnice kako bi se izbjegao rizik od infekcije. Ako koristite javne toalete, bazene ili gimnastičke dvorane, trebali biste pripaziti na intimnu higijenu i više nego inače. Prakticiranje sigurnog seksa uz kondom najbolji je način izbjegavanja spolno prenosivih infekcija, a bol i iritacija vagine mogu biti njihova posljedica.3

  1. http://www.webmd.com/women/guide/vaginal-itching-burning-irritation#1
  2. http://www.nhs.uk/conditions/vaginitis/Pages/Introduction.aspx
  3. https://medlineplus.gov/ency/article/003158.htm
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.