Saugella startpage hero

Što je kandida i koje probleme uzrokuje?

Kandida je vrsta gljivice koja se normalno nalazi u tijelu u malim količinama. Kandida je relativno bezopasna, osim kad neravnoteža u tijelu uzrokuje njezin rast izvan kontrole.

Može biti teško razmišljati o kvascima i gljivicama kako žive u tijelu bez našeg znanja. Kandida je upravo takav organizam. U malim količinama normalno je prisutna u tijelu, preferira topla vlažna mjesta kao što su usta, prepone ili vagina, ali prisutna je i u crijevu i na koži. Naše tijelo pažljivo održava ravnotežu kako bi se rast kandide održao unutar prihvatljivih razina. Međutim, razdoblja stresa, korištenje oralnih kontraceptiva s visokim sadržajem estrogena, trudnoća i stanja kao što su dijabetes i imunosupresija, mogu dovesti do porasta kandide izvan kontrole, što dovodi do stanja zvanog vaginalna kandidijaza. Simptomi su opća bolnost, intenzivan svrbež i gust bijel sirasti iscjedak.1 Žene su naročito osjetljive na genitalne gljivične infekcije jer je topla, vlažna vagina idealan okoliš za rast kandide. Samo-obrambeni mehanizam vagine i dobre bakterije obično djeluju tako da drže rast kandide pod kontrolom, ali uvođenje novih gljivica zbog loše higijene (npr. dijeljenjem ručnika ili ponovnim nošenjem nečiste odjeće) ili kura antibiotika koji ubijaju dobre bakterije mogu dovesti do nelagode zbog gljivične infekcije.

Liječenje kandide

Simptomi prekomjernog rasta kandide su bolni i neugodni i mogu djelovati uznemirujuće. Osim svrbeža ili bola, možete se osjećati umorno i trebati češće odmore nego inače dok se tijelo bori protiv infekcije. Lijek protiv kandide je često ublažavajuća antifungalna krema (ili vaginaleta) koja se primjenjuje unutar vagine kako bi ublažila svrbež i suzbila infekciju. Dugoročno, možda ćete trebati izbjegavati hranu s visokim sadržajem kvasca i šećera, na primjer vino, pivo, gazirana pića i kruh.

Bolje upoznavanje s kandidom

Vaginalne gljivične infekcije često nastaju kao rezultat loše intimne higijene, pa možete poduzeti korake kako biste održavali kandidu u prihvatljivim razinama, svakodnevnim pranjem, ali izbjegavajući jake sapune i antibakterijske proizvode u osjetljivom genitalnom području budući da oni često uzrokuju iritaciju i remete ravnotežu vaginalnog ekosustava. Kad je riječ o proizvodima za pranje, birajte samo one posebno formulirane za intimnu njegu, s prirodnim aktivnim sastojcima, koji neće narušiti fiziološku vaginalnu bakterijsku floru ili izazvati iritaciju. Ponekad, žene s opetovanom vulvovaginalnom kandidijazom opisuju povezanost između velikih količina rafiniranog šećera i pojačanih simptoma vaginalne kandidijaze.2 Prema tome, ako ste skloni kandidijazi, suzdržite se od hrane s mnogo rafiniranog šećera.

  1. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/what-is-candidiasis-yeast-infection#1
  2. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(07)60917-9/fulltext
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.