Saugella startpage hero

Što je bakterijska vaginoza?

Pojam vaginoze može značiti bilo koji oblik vaginalne infekcije, ali postoji mnogo različitih uzroka vaginalnih problema. Kako joj i ime govori, bakterijska vaginoza odnosi se na infekciju uzrokovanu prevelikim brojem nekih vrsta bakterija u vagini.

Vagina svake žene ima učinkovit sustav samo-regulacije i obrambeni mehanizam gdje vaginalna tekućina ili iscjedak iznose mrtve stanice i neželjene bakterije izvan vagine. Vaginalni ekosustav održava delikatnu ravnotežu dobrih i loših bakterija ali ta se ravnoteža može poremetiti zbog različitih uzroka, što ima za posljedicu prekomjeran rast štetnih bakterija, kao što su Gardnerella vaginalis, Escherichia coli, Prevotella, Mycoplasma hominis. Bakterijska vaginoza najčešća je vaginalna infekcija u žena fertilne dobi1, a simptomi mogu uključivati slab, homogen sivo-bijeli iscjedak, bol i svrbež i jak miris koji podsjeća na ribu. Ukoliko imate ove simptome dobro bi bilo posjetiti liječnika, budući da simptomi bakterijske vaginoze, gljivičnih infekcija i nekih spolno prenosivih bolesti mogu biti slični, a primjena pogrešnog liječenja može pogoršati problem. Na primjer, antibiotici će riješiti bakterijsku, ali pogoršati gljivičnu infekciju.

Liječenje bakterijske vaginoze

Ukoliko su simptomi bakterijske vaginoze izraženi, možete dobiti antibiotike ili recept nakon što se liječnik uvjerio da imate bakterijsku infekciju. Dijagnozu postavlja liječnik na temelju razgovora i uzimanja uzorka vaginalnog iscjetka.2 Liječenje antibioticima može biti u obliku tableta koje ćete popiti ili u obliku kapsula koji se unose izravno u vaginu. Ako ste trudni, prva opcija je bolja zbog izbjegavanja rizika za nerođeno dijete. Koristite samo prikladna sredstva za intimnu higijenu s blagim sastojcima i prirodnim antimikrobnim svojstvima kao dodatak liječenju.

Bakterijska vaginoza i vi

Simptomi bakterijske vaginoze su česti i lako ih se liječi, ali naravno da je bolje da nemate nikakvih simptoma. Možete smanjiti rizik od ovog stanja brigom o intimnoj higijeni, naročito prilikom posjeta teretani, bazenima i javnim toaletima te sigurnim seksom (koristite kondome). Ukoliko ste trudni i imate vaginalnu infekciju, to može uzrokovati komplikacije tijekom poroda i ugroziti djetetovo zdravlje, tako da svakako razgovarajte o najboljoj opciji liječenja s vašim liječnikom.

  1. https://www.cdc.gov/std/BV/STDFact-Bacterial-Vaginosis.htm
  2. http://www.webmd.com/sexual-conditions/tc/bacterial-vaginosis-topic-overview#1
Prevencija namijenjena svim ženama
Otkrijte Saugella proizvode i pomoć koju vam nude u održavanju ili ponovnom uspostavljanju vaše intimne ravnoteže. Za svaki proizvod trenutno dostupan u ljekarnama možete pronaći formulaciju, upute i savjete za uporabu.